Základný opis druhu :

Dudok chochlatý ( Upupa epops ) sa pravidelne a dosť hojne vyskytoval v južných oblastiach Slovenska, avšak v posledných desaťročiach vplyvom zmien krajiny, úbytku starých stromov a vŕbových hájov, skupín stromov a stromoradí vo voľnej krajine postupne mizne. Preto treba zabrániť výrubu bútľavých stromov v otvorenej krajine, prípadne rozmiestňovať búdky. Miestami vystupuje i vyššie do hôr (do 1 000 m). Obýva otvorenú krajinu, lesíky, ovocné sady, okraje lesov, hraničiacich s lúkami a pastvinami a skupiny stromov, niekedy i zrúcaniny budov. Na jar prilieta v apríli a odlieta v auguste až v septembri.

Celý blog nájdete na WildLifeBlog.eu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.